Helyrehozhatatlan károkat okoz a PM alapjövedelme

2015/04/19. - írta: Csaba Garay

Avagy hogyan veri szét a PM a Feltétel Nélküli Alapjövedelem koncepciót és követ el fogalom-gyilkosságot

Nem az a legnagyobb gondom, hogy a PM egy fenntarthatatlan modellt próbál foltozgatni, hanem hogy a LÉT koncepción alapuló PM-féle MMA-féle torzszülemény egy segélyezési modellt állít be alapjövedelemként, ami

NEM FELTÉTEL NÉLKÜLI ALAPJÖVEDELEM!

Vegyük sorra, mik a FNA követelményei:

1. Nincs feltétele. (ergó mindenkinek jár)
2. Addicionális összeg (minden egyéb bevételen, jövedelmen felüli)

Ennyi.

Az, hogy hogyan valósul meg - újraelosztásból, természeti kincsekből, adóból, szociális háló átalakításábó, stb - fontos, de másodlagos kérdés.

Ez a két feltétel szükséges és elégséges feltétele annak, hogy feletétel nélküli alapjövedelemről (Unconditional Basic Income, vagy Basic Income) beszéljünk. 

A legnagyobb és helyrehozhatatlan kár amit a PM elkövet hogy tönkreteszi, erodálja az alapjövedelem (Basic Income) fogalmát a társadalomban. Pontosan olyan ez mitha én kijönnék egy fekete festékes ihatatlan szódával CocaCola néven. Egy új generációnak kell felnőnie ahhoz, hogy a Coca-Cola újra piacképes legyen (pedig csak egy kötőjelen múlott nomeg presze hogy nem Coca-Colát árultam...).
Ugyanígy egy teljes generációnak kell majd felnőnie (és a mostaninak kihalnia) ahhoz, hogy valaki újra elővehesse az Alapjövedelem Koncepciót (így nagybetűvel) és újra megpróbálja.

Vizsgáljuk meg, hogy a fenti két pontból melyeket valósítja meg a PM által felvállalt kezdeményezés.

Egyiket sem.
Nem mindenkinek jár és nem addicionális. Aki a meghatározott összegektől (25-50-75-100) többet keres, azoknak nem jár.

De talán még ez sem lenne baj - mármint ha egy működő de nem Basic Income koncepciót "alapjövedelem" címszó alatt ad el a politika. Amennyiben nem lenne alapból belekódolva a bukás.
Ahogy olvasom az internet embere véleményét, már ők is és én is érzem egyre erősebben, hogy valami nincs rendben a PM féle koncepciióval, ez így nem fog működni. Mondják, hogy még nincs teljesen kidolgozva, és erre még egy csomó más dolgot is rá kell majd pakolni. Én mondom ez nem egy foltos kabát, hanem egy szemeteszsák amire két lyukat vágtunk, és mutagotjuk, hogy milyen csini kabát ez.
Hiába fogja ezerszer átszámolni Ferge Zsuzsa vagy Surányi, lehet, hogy a számok kijönnek majd papíron, de valami nincs rendben.

Mindkét pont kiemelten fontos mert ezek biztosítják, hogy az embereknek továbbra is megmaradjon a motivációja arra, hogy többet próbáljanak meg elérni az életben és hasznos résztvevőjévé válljanak a társadalom számára.

Az egész LÉT PM-féle koncepció nem más mint egy átcsavart, megemelt segély. Pont a fent említett "Nincs semmi feltétel" hiánya silányítja segéllyé ezt a fajta "alapjövedelmet".
Amint elkezd valaki dolgozni, elesik az "ingyen" 50.000 Ft-tól. Ebből következően az "alapjövedelem" feltétele, hogy ne dolgozz. Annak akar segíteni, aki a társadalom peremére került, és azt jutalmazza aki ott is marad (ha más nem papíron).
Mi továbbá a segély jellemzője:
A társadalom fenntart (és pénzel) egy intézményt melynek feladata, hogy a rászolrulókat! ne hagyja éhenhalni.

A legfőbb gond a segélyezési rendszerrel, hogy amennyiben túl kevés akkor az emberek ugyanúgy éhenhalnak csak lassabban.
Viszont ha pont elegendő (vagy több) akkor nem motiválja az illetőt, hogy előrébb lépjen, munkát vállaljon.
A PM javaslatnál pont ez utóbbi a gond.

Ha nem dolgozik, kap 50.000 Ft-ot havonta. (e mellett lehet más jövedelme? mondjuk feketén? vagy lakáskiadásból?)
Ha dolgozik, akkor megkapja a 100.000 Ft minimálbért de elesik az "ingyen" 50.000-től. Ez "bebetonozza" - főleg ha van lehetőség kis fekete kiegészítőre - hogy ne legyen motivációja elmenni minimálbérért.

Félállásnál mi a helyzet... Ha fél állásba dolgozik akkor megkapja a minimálbér felét, 50.000 Ft-ot... várjunk csak? hogy hogyis? Akkor most aki fél állásba vállal minimálbéres munkát annak dolgoznia kell az 50.000-ért? Aki viszont nem dolgozik, ugyanennyit kap? Vagy akkor megkapja a másik 50-et is? Akkor viszont elég félállás a 100-hoz?

Továbbra is fenntartom, hogy az alapjövedelem koncepció jó és működőképes. Amennyiben az tényleg az, amennyiben mind a két fent említett kitétel teljesül.

A PM javaslata nem alapjövedelem. Hanem megemelt és szélesebbre tolt segélyrendszer mely morális, gazdasági és társadalmi katasztrófához vezet amellett, hogy az alapjövedelm koncepciót a totális félreértelemezés és félretájékoztatás miatt a társadalom zsigeri elutasítására kárhoztatja.

Korábban írtam, hogy szerintem hogyan kellene felépülnie, működnie egy tisztességes alapjövedelem modellnek itt:
Jövedelem. Alapból. Mindenkinek.
- Országos alapjövedelem alap alapja

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alapjovedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr317377494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása