Jövedelem. Alapból. Mindenkinek.

2015/04/14. - írta: Csaba Garay

Avagy feltétel nélküli alapjövedelem mit, miért, hogyan…
Egyre többet hallunk - de mégsem eleget - a feltétel nélküli alapjövedelemről.

Jövedelem

Rendszeres pénzbeni juttatás. Nem kenyér, nem áramkártya, nem buszbérlet. PÉNZ. Az az eszköz amivel szolgáltatásokat vehetünk igénybe és termékeket vásárolhatunk meg. Berakhatjuk bankba, bevarrhatjuk a párnacihába vagy elkölthetjük bármire ami ma pénzért kapható. 

Alapból

Azaz,
1) Semmilyen feltételhez nincs kötve.
    Mint a levegővétel, amire mindenkinek meg van a lehetősége.
2) Pénzügyi alapból
    Vagyis nem állami költségvetésből. Az alapjövedelem forrását Magyarországon nem szabad költségvetésből biztosítani.

Mindenkinek

Minden Magyarországon élő magyar állampolgár számára. Csak a félreértések elkerülése végett a mindenki alatt tényleg mindenkit értek. Nemre, származásra, életkorra, társadalmi helyzetre tekintet nélkül. Lényegtelen, hogy valaki gyerek, felnőtt, aggastyán, nyugdíjas, hívő, ateista, dolgozik vagy munkanélküli, munkás, tőkés, gyártulajdonos vagy oligarcha, börtönben ül, vagy akár egyszerűen lusta.

Miért?

Többen hangoztatják, hogy azért kell alapjövedelmet biztosítani, mert ez emberi alapjog. Hát nem az. Az emberi méltósághoz és méltóságteljes élethez való alapjogból nem következik pénzosztás. Egy jól működő szociális (védő)háló kiválóan be tudja tölteni ezt a szerepet.

A feltétel nélküli alapjövedelem egy eszköz — egy a sok közül, amelly ez az alapjog biztosítható.

Miért nem segélyt adunk inkább a rászorulóknak? A segély bebetonozza azt a helyzetet, hogy felkínál egy összeget annak aki rászoruló. Mivel csak akkor kap segélyt ha "jogosult" azaz rászoruló, nem lesz érdekelt abban, hogy ezen helyzetén változtasson hiszen akkor elesik a segélytől. (Mellette pedig lehet feketézni esetleg).
Azt "jutalmazzuk" ha valaki nem dolgozik. Amint elkezdene dolgozni, elveszünk tőle pénzt.

Ebben a közmunka - bár más okból - sem megoldás. Akkor kap valaki pénzt ha minden nap végignyomja az emberetelen és teljesen felesleges munkát. Akit közmunkára kényszerít a sors nincs választási helyzetben és esélye sincs arra, hogy közmunka közepette állást keressen. Netán két faluval vagy várossal arréb? Miből fizesse az utazást? A munkaképes vállalható megjelenést?

Aki azt mondja: "Ki nem dolgozik ne is egyék" csak két napig próbálja ki, hogy nem eszik és próbáljon meg közben dolgozni. Ahhoz, hogy munkába állj igenis szükség van az alapokra.
Ételre, italra, ruhára, tisztálkodásra, pihenésre (egy helyre ahol le tudod hajtani a fejed). És ez a Maslow piramis legalja!

Miből?

Vannak országok, ahol az állami bevételek lehetővé tennék az alapjövedelem finanszírozását, máshol nem.
Magyarország utóbbi. Magyarországon nincs állami bevételtöblet, amit igazságosan szét kellene osztani.
Magyarországon szegénység és hatalmas fokú egyenlőtlenség van.

Magyarországon újraelosztásra van szükség.

Az újraelosztásra létrehozott feltétel nélküli alapjövedelem forrását abból teremtjük meg, hogy valamennyit elveszünk azoktól akiknek sokkal több van. Erre szintén számtalan eszköz alkalmazható, kezdve a progresszív jövedelemadótól a társaságiadó emelésén át új adónemek bevezetéséig.
Azonban az adók növelése illetve új adók bevezetése mindig az adóelkerülés megnövekedésével jár, ezért célszerű egy olyan forrás után nézni ahol az alapjövedelmi hozzájárulás beszedésének feltételei garantáltak és megkerülhetetlen.

A legkézenfekvőbb megoldás az ingatlan alapú hozzájárulás.
(erről itt írtam egy szerintem igazságos modell ötletet: Országos alapjövedelem alap alapja)

Ingatlant nem lehet eldugni, külföldre kivinni, letagadni. A földhivatali bejegyzés alapján egyértelműen meghatározhatók a tulajdonosok.
Akinek a nevén ingatlan van az egyértelműen kevésbé szorul segítségre mint az akinek nincs.
Ez mindenki által könnyen belátható. Az akinek van ingatlanja az el tudja adni, akinek nincs az pedig nem. Lehet, hogy valaki olyan ingatlannal rendelkezik ami a piacon eladhatatlan és nem tudja értékesíteni. Ez viszont hibás gondolatmenet. A semmi az aminek az értéke nulla. Mindig van egy ár amiért egy ingatlan értékesíthető. Ha 1000 Ft akkor annyi.

Ha találunk egy olyan rendszert amivel a nyilvántartott igatlanokhoz társítható egy vagy több tulajdonos és az ingatlan tényleges piaci értéke akkor eljuthatunk egy igazságos ingatlanvagyon alapú hozzájáruláshoz.

Ez meg tudja teremteni a forrás oldalát egy feltétel nélküli alapjövedelemnek anélkül, hogy a jelenlegi költségvetéshez illetve bármi más politikai, gazdaságpolitikai vagy államháztartási kérdést kellene feszegetni.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alapjovedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr997369102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2015.04.15. 18:39:45

..Látom, sem arról nincs fogalmad, hogy a magyar lakossági ingatlanportfólió milyen elemekből áll össze, sem arról, hogy egy adott ingatlannak többféle "értéke" is van-lehet, amelyek pl. (több más tényező között) attól is függnek, hogy milyen időtávon vizsgáljuk az ingatlan "értékét". (Pl. pillanatnyi, befektetési, azonnali, vagy rövidtávú értékesítési, hosszútávú, menekülési, újraállítási, fedezetkénti, stb.), sem pedig arról, hogy "maga az ingatlanvagyon" még egyáltalán nem jelenti azt, hogy az illető egy valódi újra-elosztható adó alanya lehet. Hogy ez utóbbira csak a legegyszerűbb példát hozzam: egy (akár csupán pillanatnyilag) jövedelem nélküli személy, akinek van ingatlana, vajon miből fizetné a rá az ingatlana után kirótt alapjövedelem-adót? vegyen fel jelzálog-hitelt az ingatlanára? Fizesse az adót az egyébként a megélhetésének fedezetére kapott segélyből-munkanélküli juttatásból? Netán fizesse az alapjövedelméből?:-)

...Már ne is haragudj, de ennél az ötletnél kevesebbért is vannak a diliházban! Ezek után igazán kíváncsi vagyok, hogy mivel foglalkozol a versenyszférában?

Csaba Garay 2015.04.16. 22:18:10

Moin Moin,

Köszönöm a kommentet, nagyon jó kérdések!

Először is nem lakossági ingatlanportfólióról van szó, hanem teljes ingatlanportfólió. Beleértve a gazdasági és egyéb entitások által tulajdonolt és hasznosítot ingatlant is. Szántó, legelő, termőföld, gyártelep, iroda, lakóingatlan. Tény hogy nem vagyok ingatlanszakértő, és tény, hogy ma Magyarország ingatlanportfóliója teljességgel átláthatatlan. De azt visszautasítom, hogy nincs fogalmam arról, hogy milyen elemekből áll össze az ingatlanportfólió

Másodszor, igen, egy ingatlannak többféle "értéke" is lehet. Ezek közülk engem egyetlen egy érdekel, az 1 éves távlatú piaci érték. Hogy miért? Azért mert a piaci érték már úgyis beárazz az olyan dolgokat mint befektetési, fedezeti, menekülési érték. Egy jól működő szabályozatlan piac így működik.

Harmadszor, "maga az ingatlanvagyon" igenis jelentheti azt, hogy a tulajdonos "valódi újra-elsztható adó alanya lehet". Lásd gépjármű adó. Ha nem bírod fenntartani, add el. Ja, hogy a piac nem ad érte elég pénzt? Akkor nem annyi az értéke mint ami az adód alapja lenne. Magyarán ha megteremted a lehetőségét, annak, hogy az adó alapja a tényleges piaci érték (és pl nem a motor teljesítménye), akkor máris ott vagyunk, hogy aki csilivilli mazerattit akar annak igen is legyen ereje befizetni az adót, ha nem akkor adja el és vegyen érte Opelt amit ki tud fizetni.

Negyedszer ha valakinek van egy ingatlanja és van alapjövedelem, akkor nem látom, hogy egy 2%-os piaci érték alapú hozzájárulást (10 milliónál ez 200.000 Ft per ÉV) hogy nem tud kifizetni, ha havonta minimum 50 ezer forintot kap mint alapjövedelem. De ha így sem megy, akkor
a) lehet, hogy nem kellene 10 milliós ingatlanban lakni
b) a második blogbejegyzésemben írt modell alapján módosíthatja az ingatlan értékét saját maga (pl 1 millióra, ha úgy gondolja ennyit ér) és azután már csak 20ezer ft per év

Ha valamit nem értesz az nem gond, simán lehet, hogy én nem fogalmazok világosan.
Az építő kritikát szívesen veszem, és amúgy a kérdéseid nagyon jók!
Viszont az alpári megjegyzésekkel illetve sértegetéssel az a cél, hogy ne legyen párbeszéd közöttünk, akkor megspórolhatod a kommentet.
Szóval az utolsó előtti mondatot leszámítva, örülök a párbeszédnek, már ha az lesz belőle.

Az pedig, hogy mivel foglalkozom, itt található:
www.linkedin.com/profile/view?id=77960441
süti beállítások módosítása